Een lening zo snel mogelijk aflossen

Het hebben van een lening is soms onvermijdelijk, maar het doel moet wel zijn om de lening zo snel mogelijk weer af te lossen.

Ook nu de rentes zeer laag zijn is het lenen van geld nog steeds duur. Als je inkomen zakt tijdens de coronacrisis kan een voor jou nu betaalbare lening toch te duur worden. Je hebt er dus baat bij om de lening zo snel mogelijk voor een groot deel af te lossen of in ieder geval de maandlasten te beperken. Hoe pak je het aflossen van je lening aan?

Ook als je geen andere leenvorm wenst kun je vaak besparen door de lening over te sluiten naar een andere bank.​

 

Kijk kritisch of jouw huidige lening nog steeds de beste keuze is

Een lening kun je oversluiten naar een andere bank en je kunt kiezen voor een andere leenvorm. Heb je bijvoorbeeld een schuld op een creditcard of sta je stelselmatig rood op je betaalrekening? Je kunt ook een persoonlijke lening afsluiten waarmee je de schuld op de creditcard en je roodstand in één keer oplost. Ook als je geen andere leenvorm wenst kun je vaak besparen door de lening over te sluiten naar een andere bank.

Spaargeld gebruiken voor het aflossen van schulden

Het sparen op een spaarrekening levert nauwelijks nog spaarrente op. Je kunt dus overwegen om een deel van het spaargeld te gebruiken voor het aflossen van schulden. Door de naar verhouding hoge rente over de lening, kun je veel besparen op de maandlasten. Aflossen is goed, maar zorg er wel voor dat je voldoende geld achter de hand houdt. Je kunt namelijk niet zonder een buffer aan spaargeld. Je gaat het een keer nodig hebben.

Maak een missie van het aflossen van de lening

Pas als de lening volledig is afbetaald, krijg je weer financiële ruimte voor andere plannen. Je kunt bijvoorbeeld een spaarkapitaal opbouwen voor het vervangen van de auto of voor een verbouwing aan het huis. Voordat je hier geld voor kunt opbouwen, moet je er eerst voor zorgen dat je niet meer in de min staat door een lening.

Verwacht je betalingsproblemen?

Zijn jouw inkomsten teruggelopen en wordt het betalen van de maandlasten van de lening een probleem? Je kunt met de bank een betalingsregeling treffen. Door het gesprek met de bank aan te gaan kun je voorkomen dat de bank je gaat behandelen als wanbetaler. De gevolgen hiervan kunnen namelijk groot zijn. De bank kan zorgen voor een achterstandsregistratie bij het BKR. Dit heeft gevolgen, want door een dergelijke registratie kun je bijvoorbeeld geen leningen meer afsluiten of oversluiten.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 28-10-2020. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.