Tips voor het zuiniger rijden

Minder brandstof verbruiken tijdens het rijden geeft een besparing. Onze tips zorgen voor een lager verbruik zonder dat je er veel voor moet veranderen.

Auto’s worden veel zuiniger gemaakt in vergelijking met jaren geleden. De hybride auto’s hebben gezorgd voor een grote vooruitgang en we gaan in stapjes over naar het zuinige elektrisch rijden. Zolang we nog in auto’s rijden op fossiele brandstoffen, is het belangrijk om het zuinig rijden te promoten. Daar doen wij graag aan mee met een aantal tips voor een lager verbruik per kilometer.

Door het aanleren van deze manier van rijden kun je meer kilometers rijden op een volle tank.​

 

Niet remmen maar de voet van het gaspedaal afhalen

Wij geven vaak gas bij terwijl wij weten dat het geen zin heeft. Een paar honderd meter vóór een verkeerslicht hoef je geen gas meer bij te geven. Laat het gas los en laat de auto uitrollen. Door het aanleren van deze manier van rijden kun je meer kilometers rijden op een volle tank.

Zorg voor de juiste bandendruk

Een te lage bandenspanning zorgt voor een hoger verbruik. De auto moet meer energie leveren om dezelfde snelheid te halen. De zogenaamde onderspanning zorgt voor een verbruik van 2 tot 5 procent van de in één jaar verbruikte brandstof. Voor een zuinige auto waarmee 20.000 kilometer per jaar wordt gereden gaat het om extra kosten van ongeveer 50 euro per jaar.

Let op de snelheid

Met een hoge snelheid proberen om vroeger op de plaats van bestemming aan te komen, heeft nauwelijks zin. Je moet behoorlijk hard rijden om een paar minuten te winnen op een rit waar je normaal gesproken een half uur over doet. Door het letten op de snelheid kun je wel tot 10 procent op het benzineverbruik besparen. Het hard rijden kost namelijk veel meer brandstof.

Schakel zo snel mogelijk over naar een hogere versnelling

Door een hoger toerental verbruik je meer brandstof. Luister dus goed naar de motor, en schakel over zodra het toerental hoog oploopt. Het is een kwestie van aanvoelen, want te vroeg overschakelen kan de motor beschadigen.

Let bij het kopen van een auto op de zuinigheid Als je maandelijks 1.500 kilometer rijdt, verbruik je uitgaande van een 1:10 auto 150 liter per maand. Een auto van 1:15 zou 100 liter verbruikt hebben. Bij een literprijs van €1,60 geeft dit een besparing van 80 euro per maand. Daarnaast kun je ook nog profiteren van een lagere wegenbelasting en verzekeringspremie.

Trek niet te snel op

Je hoeft niet binnen een paar seconden naar honderd kilometer per uur. Door het langzame optrekken is er minder brandstof nodig, dus rijd je minder snel je tank leeg.

Pas de tips toe en houd zo vrijwel ongemerkt geld over.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 09-09-2020. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.